Parcul National Kavir, Iran


Situat in partea de miazanoapte a Iranului, intr-o zona dominata de stepa uscata si desert, Parcul National Kavir este o rezervatie naturala putin cunoscuta, dar extraordinara prin bogatia de specii de mamifere prezente pe cei 4.000 km2 ai parcului.

Deoarece se aseamana cu rezervatii mult mai cunoscute de pe teritoriul Africii, precum Tsavo, Etosha, Kruger sau Serengeti, Parcul National Kavir este supranumit “Mica Africa”.

Pe langa obisnuitele capre si oi salbatice, vulpi, gazele, lupi, hiene si lincsi de desert, aici sunt prezente si doua subspecii, extrem de rare, de feline: leopardul persan si ghepardul asiatic, ultimii urmasi ai leoparzilor si gheparzilor ce pana acum cateva secole rataceau in Asia Mica, in partea asiatica a Turciei de astazi, dar si o importanta populatie de magari salbatici.


Alaturi de mamifere traiesc pasari, bine adaptate conditiilor pustiurilor fierbinti si uscate ale Iranului: potarnichea de desert si houbara – specie de dropii de desert ce se bucura de o importanta populatie in cadrul Parcului National Kavir.

Prin tufisurile tepoase, arborii cu spini, plante adaptate la uscaciune - caci aici anual cad in medie doar 155mm de precipitatii – vegetatia Parcului National Kavir aminteste, de asemenea, de peisajele Africii.

In apropierea rezervatiei, se afla Daracheh-ye Namak ( Lacul Sarat ), ce e mai degraba o mlastina sarata alimentata de apele unuia dintre putinele rauri permanente ce strabat deserturile Iranului, raul Qom (care trece prin partea de nord a parcului).

0 comentarii: